top of page

OM

Carmonius Finsnickeri startades hösten 2016 och drivs av Ola Carmonius. Karriärvägen till möbelsnickare har varit aningen krokig men välplanerad. 

1973-1984

Trädklättring och kojbyggen varvades med en stor fallenhet för rymdlego, en viktig bas för intresset att bygga och skapa.

1984-1997

Rymdlegot ersattes av byggen av skateboardramper samt ett stort intresse för tecknande och målande. Målade flitigt airbrush och andra illustrationer och hade planer på utbildning till teknikillustratör. Teknikkunskapen breddades istället med en civilingenjörsutbildning i Maskinteknik.

1997-2000

Målandet övergick i ritande av möbler och ritandet övergick i byggande. Mors badrum samt kompis föräldrars garage fick agera snickeri. Snickrandet utgjordes av det som var populärt på den tiden, skåp av plankor funna på stranden och bord av skrot. 1998 byggdes båtfåtöljen, även den strandfynd, fåtöljen ställdes ut i en möbelaffär i Malmö. Efter det bygget infann sig ett starkt intresse för finsnickeri. Glasburkshyllan från 1999 var det första mer finsnickrade alstret, även om jag idag inte riktigt tycker den håller måttet för att klassas som finsnickeri.

2000-2010

Det snickrades sporadiskt efter flytt till lägenhet år 2000 men snickerikunskapen fördjupades. Långa kvällar på biblioteket plöjdes samtliga årgångar av tidskriften Fine Woodworking igenom. Snickerilitteratur införskaffades, all världens fogtekniker studerades och möbler ritades i mängder.

2010-2016

Lokal började hyras 2010 och drömmen började bli verklighet, ett eget snickeri. Maskiner köptes in och renoverades, möbelbyggandet började ta fart och 2016 var både lägenhet och vind fylld med egenbyggda möbler och jag tog steget att starta Carmonius Finsnickeri.

2019

Lyckas få med en mindre artikel i Fine Woodworking, tidsskriften jag haft som läromästare sedan jag började snickra.

2022

Veritas börjar tillverka och sälja ett bord för Festools dominomaskin, baserat på min version som utvecklades o presenterades några år tidigare. Mer info om produkten finner du här.

2023

Superjiggen utvecklas till sin nuvarande form, webshop öppnas för att kunna sälja ritningsunderlag för jiggbyggen. Fine Woodworking uppmärksammar Superjiggen under sin avdelning för intressanta videor.

bottom of page